КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Обухівська міська організація
Меню сайту

Корисні посилання
Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України 
ЦК Профспілки працівників освіти і науки України 
Федерація Профспілок України 

Форма входу


Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 05.05.2024, 22:56

Головна » 2013 » Лютий » 14 » День святого Валентина - свято закоханих сердець
12:42
День святого Валентина - свято закоханих сердець

             День Святого Валентина – свято давнє. Поки справжня історія дійшла до наших часів, вона обросла безліччю легенд. Християнська легенда свідчить, що Валентин жив в ІІІ столітті н.е. у римському місті Тернії. У цей період Римом правив імператор Юлій Клавдій ІІ, який прагнув завоювати світ. Але на заваді стала проблема, що полягала в недостатній кількості вояків у римській армії, адже мала чисельність солдатів не дозволяла робити масштабні військові походи. Причиною цих проблем Клавдій почав вважати шлюб, який вимагав чоловіка залишатися біля сім’ї та піклуватися про дружину та дітей, а тому заборонив обряд вінчання. У кожному неодруженому чоловікові імператор бачив потенційного солдата, який був зобов’язаний вірою і правдою служити заради збагачення свого господаря.Священик Валентин (згідно з іншими даними – єпископ) не став зважати на імператорську заборону: він став таємно вінчати закоханих, мирити посварених, писати любовні листи на прохання легіонерів і дарував закоханим парам квіти.Зберегти в таємниці своє заняття Валентину не вдалося, тому що слава про його великодушність поширилася всією територією Римської Імперії. Чутки про діяння Валентина дійшли й до Клавдія, за наказом якого в 269 році н.е. Валентина взяли під варту, і незабаром був підписаний указ про його страту. Перебуваючи під вартою, молодий Валентин закохався у дочку тюремника. Красуня була незрячою, але Валентин мав здатність зцілювати, тому, користуючись своїми знаннями в області медицини, вилікувавкохану від сліпоти.Час невблаганний: наближалася дата страти – 14 лютого. У цей день Валентин попросив у тюремника письмові приладдя й написав своїй коханій прощальний лист із освідченням у коханні. В кінці листа він написав: «Твій Валентин».За іншими джерелами, дочка тюремника сама покохала Валентина, але він, давши обітницю безшлюбності, не міг відповісти взаємністю на її почуття. Тільки у ніч перед стратою, тобто 13 лютого, він надіслав їй зворушливий лист-зізнання.Як було насправді – ми так і не зможемо дізнатися, але незаперечним є те, що Валентин загинув в ім’я Кохання.

          У 496 році Папа Римський Геласіус оголосив 14 люте Днем Святого Валентина.Так завдяки Папському наказові цей день стали відзначати як день усіх закоханих. День Святого Валентина святкується в Європі з XIII ст., в CША – з 1777 р., а у країнах CНГ офіційно й відкрито святкуєтьсяз початку 1990-x років.

          Хоча на Русі було своє свято закоханих, яке відзначали 8 липня й пов’язане з історією любові Петра й Февронії. Любовна географія у кожній країні День усіх закоханих відзначається по-різному й має свої неповторні й оригінальні традиції:

     - В Англії було прийнято обирати собі «Валентину». Вибір супроводжував незвичайний ритуал – молоді хлопці, зібравшись разом, на папері писали імена дівчат. Потім папірці перемішували в капелюсі й по черзі тягли. Дівчина, ім’я якої випало хлопцю, на рік ставала його «Валентиною», а він її «Валентином». В обов’язок хлопця входило написання сонетів, гра на лютні та постійний лицарський супровід дами.

     -  В Уельсі закохані обмінювалися «Ложками кохання», які треба було самостійно вирізати з дерева. Вони містили в собі таємниче послання, тому що прикрашалися сердечками та іншими атрибутами кохання, які проголошували: «Ти знайшов шлях до мого серця».На сьогодні особливістю святкування Дня Святого Валентина у Великобританії є те, що британці посилають любовні листи не тільки друзям і знайомим, але й своїм домашнім тваринам. 

     - У США спочатку посилали лише марципани своїм нареченим, тому що ці тістечка були символом міцних і цінних взаємовідносин. Марципани містили цукор, який дорого коштував. Великої популярності «марципанове визнання» набуло з 1800 року, коли цукровий буряк став широко вирощуватися, що сприяло значному виробленню, а значить і здешевленню цукру. Налагодивши виробництво карамелі, американці стали випускати червоно-білі цукерки й продавати у коробочках у формі серця. Червоний колір символізував пристрасть, а білий – чистоту кохання й щирість почуттів. 

     - У 30-ті роки минулого століття свято стало масовим і в Японії. Японці трансформували традиційне свято в так зване «8 Березня для чоловіків», адже подарунки в цей день отримують в основному представники сильної статі. У якості презента японець одержує різноманітні чоловічі аксесуари – портмоне, бритви, запонки, краватки й ін. Франція Французи люблять дарувати (й одержувати в подарунок) коштовності. До речі, їхнім внеском у розвиток свята стало написання на «валентинках» чотиривіршів із зізнанням у коханні. 

     -  Саудівська – Аравія єдина країна, у якій святкування 14 лютого офіційно заборонено. Непокірні повинні заплатити величезний штраф. Причиною такої заборони став висновок Саудівської Комісії із впровадження чеснот і запобігання гріха. Він говорить, що День Святого Валентина варто заборонити, тому що це свято «бентежить розум молодого покоління Саудівської Аравії. Тому подібні свята культивують гріх». Усім магазинам країни заборонено законом торгувати плюшевими ведмедиками, валентинками та іншими атрибутами цього свята. Квітковим магазинам у цей день заборонено продавати червоні троянди. 

        Як звучать три заповітних слова, які так хочеться почути й сказати коханому, на різних мовах? Саме 14 лютого ці зізнання є найповторюванішою фразою в історії. Різні сполучення звуків несуть однакові емоції в росіянина й шведа, українця й француза, японця й китайця.

        Можна сказати своєму коханому/ій « Я тебе кохаю» 16 мовами світу:

                - Українською « Я тебі кохаю»

                - Російською «Я тебе люблю»

                - Білоруською «Я цябе кахаю» (Я цабе кохаю)

                - Англійською «I love you» ( Ай лав ю)

                - Польською «Koham cie» (Кохам цие)

                - Італійською «Ti amo» (Ті амо)

                - Французькою «Je t’aime» (Же тем)

                - Іспанською «Te amo» (Ті амо)

                - Німецькою «Ich liebe dich» (Їх лібе діх)

                - Японською «Ai shite imasu» (Аі шіте імасу)

                - Китайською «Wo ai nei» (В ай ні)

                - Португальською «Te amo» ( Ті амо)

                - Єврейською «Ani ohev otakh» (Ані охев отах)

                - Ірландською «Thaim in grabh leat» ( Тайм ін гра літ)

                - Грецькою «S’agapo» ( С’агапо)

                - Шведською «Jag alsakar dig» (Яг алскар діг)

         Символи дня Святого Валентина Троянди Згідно з легендою, улюбленою квіткою Венери була червона троянда. Уперше штучно вирощені троянди побачили світ близько 5 тисяч років тому в Азії, а дикі троянди прикрашають Землю вже 35 мільйонів років. За різним даними в День Святого Валентина у світі продають від 3 до 5 мільйонів троянд. Ця тенденція зростає. Щодо походження троянди, існує така історія: богиня Флора, побачивши гарну дівчину, перетворила її у квітку, Афродіта наділила її красою, а три Грації надали блиску і шарму. Діоніс підніс їй в подарунок божественний ароматний нектар. Згодом цей шедевр був подарований богові любові Еросу й названий «Королева квітів – троянда». Відповідно до римської версії, прекрасна дівчина Троянда подобалася всім юнаками невеликого містечка. Але Троянда була холодною до всіх залицяльників, тому що їхні освідчення не виділялися оригінальністю та були банальними. Одного разу юнаки збунтувалися проти Троянди, зламали двері її будинку й убили дівчину. Богиня Діана була дуже обурена цією подією, тому не могла залишити цю подію без уваги: Троянду вона перетворила в прекрасну квітку, а юнаків – у колючки.

        Троянди мають свою мову. Інформація, яку вони несуть, залежить від кольору. Якщо ви хочете зробити правильний вибір, потрібно знати, що:

  - Червоні троянди означають: « Я люблю тебе»;

  - Букет, в якому поєднані червоні й білі троянди, символізує дружбу й тепле ставлення;

  - Рожеві троянди несуть у собі витонченість й елегантність;

  - Жовті – радість;

  - Коралові – бажання;

  - Бордові троянди – комплімент жінці та її зовнішності;

  - Білі троянди – « Ти божественна»;

  - Троянди блідих відтінків символізують дружбу;

  - Букет троянд, що розпустилися, символізує подяку: Пелюстки троянд говорять про надію.

        Здавна люди вірили, що такі почуття як любов, ненависть, удача, гнів, подяка й дружба перебувають у людському серці. З популяризацією свята усіх закоханих, серце стало символом любові.

        Барвисті африканські папуги вважаються птахами любові через те, що коли збираються в пари, сідають дуже близько один до одного й періодично з’єднують дзьоби, наче «цілуючись».Улюбленими птахами Венери прийнято вважати голубів – саме ці птахи створюють пару на все життя й спільно піклуються про пташенят. Голуби – символ не лише миру, але й любові, вірності.

        Перша валентинка побачила світ у 1415 році з легкої руки Чарльза, Герцога Орлеанського. Коли він сидів у в’язниці, то писав своїй дружині любовні послання з камери та оформлював їх у формі серця. Найдавніша валентинка, що збереглася до наших днів, знаходиться в Британському музеї.

 В Англії валентинками здавна обмінювалися замість подарунків, роблячи листівки з кольорового паперу й підписуючи різнокольоровим чорнилом.

        Розквіт валентинок був у 18 столітті, а в 19 – вони набули серійного виробництва. Тоді валентинки друкували чорно-білим чорнилом, а малюнки робили на фабриках вручну.

       Шоколад і цукерки – невід’ємний символ 14 лютого. Шоколад був відкритий ацтеками у Центральній Америці. Колумб привіз какао-боби в Європу, але робити з них шоколад почали лише у 1847 році. Казанова, коли спокушав жінок, віддавав перевагу шоколадові, а не шампанському. Першу коробочку шоколаду у формі серця створив Ричард Кадбері в 1861 році.   

Переглядів: 442 | Додав: adminob | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz